środa, 25 września 2013

Wołowina z sherry

Gulasz wołowy przygotowany z winem jest potrawą znaną w wielu krajach, jednak z przygotowany z sherry posiada unikalny aromat, a zawdzięcza to wyjątkowemu winu. Sherry (hiszp. jerez) jest winem produkowanym w południowej Andaluzji, w rejonie miasta Jerez de la Frontera, któremu zawdzięcza nazwę. Wina jerez powstają dzięki przerwaniu fermentacji poprzez dolanie brandy - stąd też ich wyższa niż normalnie moc - nawet do 20 % - i nie powtarzalny smak. Podobnie powstają też inne wina wzmacniane, jak chociażby popularne porto. 

wołowina jerez

Składniki:
- 0,6 kg wołowiny
- 2 papryki (ja używam czerwone bądź pomarańczowe)
- cebula
- szalotka
- 150 ml przecieru pomidorowgo (nie koncentratu!)
- 100 ml wina sherry (byle nie białego fino czy manzanilla)
- 300 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki tymianku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy


Wykonanie:
Pokrojoną z dużą kostkę wołowinę obtaczamy starannie w mące i obsmażamy przez kilka minut na patelni. W między czasie w garnku z drobno pokrojonych warzyw (oprócz marchewki!) na oliwie z oliwek przygotowujemy sofrito. Dodajemy podsmażoną wołowinę do garnka i zalewamy winem oraz gorącym bulionem. Dodajemy ziele angielskie (2-3 ziarna) i listek laurowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, tymianek, sos pomidorowy, sól i pieprz do smaku i gotujemy następną godzinę na wolnym ogniu. Najczęściej przyrządzamy to danie dzień wcześniej, gdyż jest najlepsze gdy wszystkie smaki się "przegryzą". Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz