poniedziałek, 23 września 2013

Tortilla de patatas


Początek przygody z blogowaniem wiąże się z wieloma wątpliwościami, z pośród których można wymienić chociażby wybór serwera, nazwy, szablonu itd. Oczywistym natomiast jest wybór dania, które przedstawione ma być jako pierwsze na blogu dedykowanym odkrywaniu tajników kuchni Hiszpanii i krajów Ameryki Łacińskiej - oto bezdyskusyjnie sztandarowa potrawa hiszpańska - tortilla de patatas

Ten pyszny ziemniaczany omlet króluje na hiszpańskich stołach od wieków. Doskonały na ciepło, jak i na zimno, przez Hiszpanów chętnie spożywany w kanapkach, nie może go też zabraknąć podczas żadnego poczęstunku, tak jak słynnej szynki, czy sera manchego (wtedy jest podawany w formie koreczków). Istnieje wiele wariacji na temat tortilli, może zawierać rozmaite dodatkowe składniki, takie jak chociażby cebula, szynka czy cukinia, dziś zaproponuję najprostszy przepis podstawowy.


Składniki:
-
kilogram ziemniaków
- 8 dużych jaj
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Wykonanie:
Obrane ziemniaki należy pokroić w jak najcieńsze plasterki, a następnie usmażyć na oliwie z oliwek. W między czasie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu - ilość jest kwestią indywidualnych preferencji, jednakże niedosolona tortilla z pewnością nam nie zasmakuje. Bardzo dobrze sprawdza się w tym przepisie odrobina Jarzynki, Vegety bądź innych przypraw tego typu, jakkolwiek nie jest to klasyczny hiszpański składnik. Gdy ziemniaki są już miękkie należy przełożyć je do dużej miski, starając się odsączyć tak dużo oliwy, ja kto tylko możliwe. Pozostałą oliwę z patelni zlewamy i możemy ją wykorzystać do przygotowania innych potraw - nam już nie będzie potrzebna. Gdy ziemniaki nieco ostygną należy zalać je jajkami.


Patelnię na której smażyliśmy ziemniaki ponownie rozgrzewamy, na średnim ogniu i kiedy jest gotowa wlewamy na nią ziemniaczano-jajeczną masę. Jeśli używamy patelni teflonowej to tak odrobina oliwy która została na patelni po ziemniakach w zupełności wystarczy - torilla nie może pływać w tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu ok 10 minut, aż spód i boki się dobrze zetną.


Teraz najtrudniejszy moment, może wymagać odrobiny wprawy. Przykrywamy patelnię pokrywką bądź dużym talerzem i sprawnym ruchem obracamy ją, a następnie delikatnie zsuwamy tortillę nieusmażoną stroną z powrotem na patelnię i smażymy na średnim ogniu kolejne 5 do 8 minut. Tortilla to danie na każdą okazję, szczególnie popularna jest na kolację. Smacznego!


2 komentarze: